Kişiye Özel Bireysel Emeklilik Planı Nedir?
Allianz Yaşam ve Emeklilik Planları arasında yer alan Kişiye Özel Bireysel Emeklilik Planı, bireysel emekliliğinizi size en uygun katkı payını ödeyerek başlatabileceğiniz ve devlet katkısı gibi birçok avantajdan faydalanabileceğiniz bir bireysel emeklilik planıdır.
Kişiye Özel Bireysel Emeklilik Planı Minimum Katkı Payı Ne Kadar?
Allianz Kişiye Özel Bireysel Emeklilik Planı'nda uygulanan minimum katkı payı aylık 900 TL tutarındadır.
Kişiye Özel Emeklilik Planı katkı payları aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık dönemlerden biri belirlenerek ödenebilir. Otomatik ödeme talimatı, banka hesabı ve kredi kartı gibi ödeme yöntemlerinden birini tercih ederek ödemelerinizi kolayca yapabilirsiniz.
Premium Bireysel Emeklilik Planı Nedir?
Allianz Premium Bireysel Emeklilik Planı’nın kişiye özel ödeme planı seçeneklerini ve sunduğu ayrıcalıkları kaçırmayın!
Allianz Hayat ve Emeklilik Planları arasında yer alan Premium Bireysel Emeklilik Planı, bireysel emekliğinizi başlangıç katkı payını ödeyerek başlatabileceğiniz ve yüksek tutarda birikim hedefleyebileceğiniz bir Bireysel Emeklilik planıdır.
Premium Emeklilik Planındaki Minimum Katkı Payı Ne Kadar?
Premium Bireysel Emeklilik Planı’na ait minimum katkı payı 900 TL’dir. Premium Emeklilik Planı’nın başlangıç fonu ise 600.000 TL olarak belirlenmiştir.
Allianz Safran Plan, kişinin gelecekte belirli bir toplu para ile yüksek miktarlarda birikim elde etmesini sağlamak adına onun için özel olarak hazırlanan ayrıcalıklı bir Bireysel Emeklilik Planıdır. Safran Bireysel Emeklilik Planı’nın tercih edilmesiyle birlikte Safran Plan sahipleri, fonlar ve devlet katkısıyla sağlanacak getirilerin beraberinde, bu plana özel avantajlardan ve müşteriye özel danışmanlık hizmetinden de yararlanır.
Allianz Safran Bireysel Emeklilik Planı ile belirlenen minimum katkı payı aylık 900 TL tutarındadır. Bu plan için belirlenen zorunlu başlangıç fonu ise 600.000 TL tutarında belirlenmiştir.
Devlet Katkısı Kontrolü Nedir? Oranları Nelerdir?
Bireysel emeklilik sözleşmesinin 6. yılından itibaren geçerli olan devlet katkısı kontrol oranları, sözleşmenin yürürlük tarihinde başlar ve sonlanma tarihine kadar yapılan kesintilerin toplam tutarı üzerinde etkili olur. Kontrolün sağlanması ise 01.01.2021 tarihinden itibaren gerçekleşir.
Her bir sözleşme bazında, ilgili sözleşmenin yürürlük tarihinden, sözleşme sonlanma tarihine kadar şirketçe yapılacak kesintilerin toplam tutarı, sonlanma tarihinde sözleşme kapsamında varsa Devlet Katkısı hesabında bulunan tutar üzerinden aşağıdaki tabloda yer alan oranlar kullanılarak hesaplanacak tutarı geçemez.
Devlet katkısı kontrol oranları üst sınırı, sözleşme yılına göre aşağıdaki gibi değişiklik gösterir:
- Sözleşmenin 6. yılı %60,
- Sözleşmenin 7. yılı %70,
- Sözleşmenin 8. yılı %80,
- Sözleşmenin 9. yılı %90,
- Sözleşmenin 10. yılı ve sonrası ise %100 olacak şekilde devlet katkısı kontrol oranı uygulanır.
2 tip sözleşmede devlet katkısı kontrolü uygulanmaz. Bunlar; Toplam birikim tutarı kontrol tarihiyle birlikte yıllık brüt asgari ücretin 10 katını aşan sözleşmeler. Sistemden çıkış anında düzensiz ödeme statüsünde olan sözleşmelerdir.
Düzensiz Ödeme Nedir?
01.01.2016 tarihinden sonra katkı payları,ödeme tarihinden sonraki 3 ay içinde yatırılmamışsa düzensiz ödeme olarak kabul edilebilir. Düzensiz ödeme kapsamındaki sözleşmelere, bu durumun başladığı tarihten itibaren 5 gün içinde bilgi verilir.
Düzensiz ödeme kapsamındaki sözleşmenin ödenmeyen katkı paylarının daha sonra ödenmesi halinde, bu sözleşme için düzenli ödeme yapılmaya başlandığı kabul edilir.
- Uzman portföy yöneticileri tarafından hazırlanan geniş fon portföyümüzde beklenti ve ihtiyaçlarınıza göre birçok farklı yatırım aracı arasından seçim yapabilir, pratik bir çözüm isterseniz hazır fon paketlerini tercih edebilirsiniz.
- Birikiminize yön verirken size özel destek için danışmanlarımızla görüşebilirsiniz
-
HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRAN AYRICALIKLAR
- Anlaşmalı sağlık kurumlarında indirimli hizmet alabilirsiniz.
- Tıbbi danışma hattında 7/24 sağlık uzmanlarına danışabilir, acil durumlarda ücretsiz özel ambulans talep edebilir, doğum sonrasında 1 gün, ameliyat sonrasında ise 2 gün süreyle ücretsiz evde bakım hizmetinden faydalanabilirsiniz.
- Emekliliğiniz yaklaştığında; sağlıktan alışverişe, seyahatten kültürel etkinliklere hayatınıza renk katacak birçok fırsatla dolu Allianz Emeklilik Dünyası’na katılabilirsiniz.
- Kaza veya hastalık nedeniyle belirtilen özel şartlar çerçevesinde çalışmaya 6 aydan fazla ara vermek durumunda kalırsanız Allianz sizin adınıza katkı paylarınızı(750 TL ile sınırlı olmak üzere) 5 yıla kadar yatırmaya devam ederek katkı paylarınızı güvence altına alır.
BİRİKİMİNİZ İÇİN DİJİTAL ÇÖZÜMLER
- Allianz’ım mobil uygulaması ile ödeme ve fon işlemlerinizi istediğiniz zaman kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
- En yüksek devlet katkısına hak kazanabilmeniz için kişiye özel hesaplama hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Planı Kesintileri
Peşin Giriş Aidatı
Ertelenmiş Giriş Aidatı
Sözleşmeye ilişkin ertelenmiş giriş aidatı, teklif formunun imzalandığı tarihte geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarı dikkate alınarak aşağıda belirtilen şekilde tanımlanmıştır.
- Sözleşmenin başladığı tarih itibarıyla 3 yıl içinde ayrılanlar için brüt asgari ücretin %75’i,
- Sözleşmenin başladığı tarih itibarıyla 3 yılını dolduran sözleşmelerden 5 yıldan önce ayrılanlar için aylık brüt ücretin %50’si tutarında kesinti yapılır.
Ertelenmiş Giriş Aidatı tanımlanan sözleşmelerde, bu aidatın tamamı başka bir şirkete aktarım veya sistemden ayrılma tarihine kadar ertelenir. Ertelenmiş Giriş aidatı tanımlanmamış olan ya da yürürlük tarihi itibarıyla 5 yılını doldurmuş olan sözleşmelerden giriş aidatı alınmaz.
Toplam yapılacak kesinti Giriş Aidatı ve Yönetim Gider Kesintisi Toplamı Yıllık Üst Sınırı (*) ile sınırlı olacaktır.
Yönetim Gider Kesintisi
Birikim üzerinden yönetim gider kesintisi uygulanmaktadır. Katkı payı üzerinden yönetim gider kesintisi ve ek yönetim gider kesintisi uygulanmaz.
Giriş Aidatı ve Yönetim Gider Kesintisi Toplamı Yıllık Üst Sınırı (*) ile sınırlı olmak üzere, sözleşmenin ilk beş yılında, her takvim ayının onbeşinci günü (işgünü değil ise takip eden ilk iş günü) itibarıyla emeklilik yatırım fonlarından pay satılmak suretiyle hesaptaki birikimden Giriş Aidatı ve Yönetim Gider Kesintisi Toplamı Yıllık Üst Sınırı ’nın oniki’de biri en yakın tam sayıya yukarı yuvarlanarak elde edilen tutar kadar birikim üzerinden yönetim gider kesintisi uygulanır.
Giriş Aidatı ve Yönetim Gider Kesintisi Toplamı Yıllık Üst Sınırı
Fon Toplam Gider Kesintisi İadesi Nedir? Nasıl Belirlenir?
Allianz Kişiye Özel Bireysel Emeklilik Planı'nda sözleşmenin 6. yılından itibaren fon toplam gider kesintisi belirlenen oranlarda katılımcıya veya katılımcının emeklilik hesabına iade edilir. 01.01.2021 tarihi itibarıyla başlayan planlanan uygulamanın sözleşme yılı ile iade oranları aşağıdaki gibidir:
- Sözleşmenin 6. yılından itibaren %2,5,
- 7 ile 14 yıl arası sözleşmelerde, her yıl %2,5 puan artacak şekilde,
- 15 yıl ve sonrası için ise %25 iade oranı uygulanır.
Emeklilik Şartları Nelerdir?
Bireysel Emeklilik Sistemi, Türkiye'de bireylerin emeklilik dönemlerinde ek bir gelir elde etmeleri amacıyla oluşturulan gönüllü katılım esasına dayalı bir birikim sistemidir. Bu sistem, bireylerin çalışma hayatı boyunca düzenli olarak katkı payı ödeyerek emeklilik döneminde toplu birikim yapmalarını sağlar. BES, devlet katkısı ile desteklenir ve bireylerin gelecekteki mali güvenliklerini artırmayı hedefler.
Bireysel Emeklilik Sistemi ile sizlere sunulan pek çok avantaj bulunur. Örneğin, BES'e katılan bireyler, ödedikleri katkı paylarının %30 oranında devlet katkısı alabilir. Bu katkı, her yıl belirlenen bir limit dahilinde verilir ve bireylerin birikimlerini daha hızlı artırmalarına yardımcı olur. BES'e katılım tamamen gönüllüdür ve bireyler istedikleri zaman sisteme dahil olabilir, ödemelerini durdurabilir ya da çıkış yapabilirler. Bunun yanında, bireysel emeklilik sistemine yapılan ödemeler vergi matrahından indirilebilir ve böylelikle yıllık vergi yükü hafifletilmiş olur. Birikimler, profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilerek yatırım araçlarına yönlendirilir ve bu sayede birikimler değerlendirilerek potansiyel getirileri artırılır.
Ancak bireysel emeklilik şartları vardır ve emekli olabilmek için bazı temel şartları karşılamanız gerekir. Bunların başında, BES'ten emekli olabilmek için en az 10 yıl süreyle sistemde kalmış olmanız gelir. Bu süre, BES'e ilk katıldığınız tarihten itibaren başlar. Ayrıca, emeklilik hakkını elde edebilmek için 56 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. Bu yaş şartı, emeklilikte toplu para ya da maaş gibi farklı ödeme seçeneklerinden faydalanmanızı sağlar. Birikimlerinizi toplu bir şekilde alabileceğiniz gibi düzenli maaş olarak belirli bir süre ya da ömür boyu bir gelir kaynağı şeklinde de alabilirsiniz. Bunun yanında, birikimlerinizin bir kısmını toplu olarak alıp geri kalanını düzenli maaş olarak da değerlendirebilirsiniz.